Succé för Riddarholmens kammarkör på Malta

Det kunde inte ha gått bättre för Riddarholmens kammarkör under den internationella körtävling som gick av stapeln i Valetta, Malta, den 31 oktober–4 november 2013. Kören tog inte bara hem gulddiplom med höga poäng och förstaplaceringen i sina båda tävlingskategorier musica sacra och mixed choir, utan vann också den avslutande Grand Prix-finalen, som endast tävlingens sex bästa körer blev utvalda att delta i. Förutom äran tillkom 3 000 euro i prispengar.

- Det känns galet och fantastiskt att vinna så mycket på en gång! Jag är så glad för körens skull – en samling sköna, målinriktade och engagerade sångare som jobbat otroligt hårt inför tävlingen, säger körens dirigent och konstnärliga ledare Stefan Boström.

Han är dessutom enormt stolt och tacksam över att ha blivit tilldelad ett specialpris för ”enastående och insiktsfull dirigering”.

I bedömningen av körens sånginsats gav juryn kören synnerligen höga betyg för den konstnärliga utformningen av tävlingsbidragen. Det glädjer kören extra mycket då den lagt ned mycket tid och arbete på både tolkning och scenisk framställning av musiken.

Trettiotre körer deltog i tävlingen, som anordnades av Interkultur. Riddarholmens kammarkör var den enda svenska kören. 

Tävlingsrepertoar:

Mixed choir

La guerre (Clément Janequin)

Pseudo-Yoik (Jaakko Mäntyjärvi)

Vårnatt (Wilhelm Stenhammar)

 

Musica sacra

Unicornis captivator (Ola Gjeilo)

Crucifixus for 8 voices (Antonio Lotti)

Benedictio (Urmas Sisask)

Joshua Fit the Battle of Jericho (arr. Moses Hogan)

 

Grand Prix

Double, Double, Toil and Trouble (Jaakko Mäntyjärvi)

A Spotless Rose (Ola Gjeilo)